За Art Space

Glossary Depot е мултифункционално креативно пространство от съсвсем нов тип. Дейността му е насочена към сътворяването на различни комерсиални и артистични практики, на нови художествени реалности, към смяна на традиционни парадигми. Визията му е изградена на базата на стиловото и материално противопоставяне, на необичайната комбинация от интериорни компоненти и материи.

В търсене на отговарящо на концепцията ни за по-нестандартно и благодатно към вариации на интериорните решения пространство, екипът на Glossary направи своето откритие – бивш склад на Централна Софийска митница, чиито архитектурни и материални дадености много точно съвпадат с особено актуалния в момента Industrial look при интериорните решения.

През последните години визията на Лофта – индустриално хале, превърнато в място за живеене, доста успешно се наложи сред останалите ърбан-стилове като основа за по-нататъшни интериорни решения. Това, което следва е подходящо обзавеждане и декориране на жилищното пространство. Изхождайки от тази визия, а и заради първичната красота на Депото, автентичния вид на бившия склад от царско време бе запазен дооформен с допълнителни средства. Идеята бе да постигнем максимално артистичното винтидж въздействие на Dirty Chic style – един от най-актуалните стилове в момента. Най-общо, той представлява вдъхновяваща и поетична еклектика, която се гради на няколко компонента:

- сурово индустриално пространство: 250 м2, 7-10 метра тавани с оберлихтово осветление, автентична подова настилка от павета, датиращи от 30-те години на 20 век и груба мазилка;

- изящни антикварни и винтидж мебели, внесените от Париж, които служат за визуален конрапункт;

- завършващ компонент и акцент в пространството са изложбите на съвременно изкуство – презентации на млади артисти от България и чужбина.

Крайното намерение и концепция на Glossary Depot е да представя съвременно изкуство, но в контекст, а не в конвенционалната ситуация white cube (бялото галерийно пространство). Това, което предлага Пространството е пълна свобода на решенията и експериментите. Това е случване на съвременно изкуство в контекст, тоест в средата на дома, на ресторанта и клуба, на служебното място, в бистрото, във фоайето на хотела, в бутика, на гарата, в салона за красота, приемната или просто в склада. Старинните мебели създават именно това условие – уникална и по бохемски гостоприемна среда за инициативи с различен характер – изложби, прожекции, пърформанси, чествания, създаването на събития с хепънингов характер и партита. Добре дошли!